START     O mnie     Miody     Galeria     Kontakt

DLACZEGO NASZE MIODY?

Jesteśmy pełni przekonania, że Pasieka "Pod Wielką Sową" jest jedyną w Polsce, która zaciekle dąży do popularyzacji miodów nierozgrzewanych. Swój osąd popieram na naukowej wiedzy.

Jak wskazują fundamentalne kryteria ekonomiczne, każde przedsięwzięcie związane z handlem powinno przynosić zysk. W nurt ten pomyślnie wpisują się producenci większości miodów powszechnie dostępnych na rynku. Dbają oni o to, aby prognozowane zbiory były odpowiednio wysokie i przełożyły się na zyski. Stanowi to przyczynę umasowienia produkcji – co za tym idzie – uproszczenia całego procesu konfekcjonowania miodu tak, aby osiągnąć maksymalną efektywność na jak największą skalę.

Miody nektarowe

W ofercie miodów nektarowych znajdują się:

- wielokwiatowy
Warto zaznaczyć, że miód ceniony jest przez wielu za swe właściwości bakteriobójcze. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki. Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię.
Okazuje się, że dzięki zawartości minerałów i biopierwiastków, miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów, a także wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej sprawdza się w miksturze na odporność, do której przepis znajdziesz w artykule: Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu.

- wrzosowy
Swój niezwykły smak i zapach miód wrzosowy zawdzięcza olejkom eterycznym oraz ponad stu innym substancjom pochodzącym z nektaru. Ostatnio, cieszy się sporą popularnością przez swój łagodny i lekko gorzkawy smak.
Sprawdza się jako lek przy przeziębieniach, mając antyseptyczne właściwości oraz dzięki zawartej w nim inhibinie – która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie.

- słonecznikowy
Miód słonecznikowy pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dlatego można go stosować w trakcie przeziębienia. Miód ten jest również skuteczny w walce z chorobami skóry. Posiada też bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód słonecznikowy wykazuje szczególne działanie na poziom ciężkiego cholesterolu LDL.

- rzepakowy
Miód rzepakowy stosuje się pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami.

- mniszkowy
Miód mniszkowy, czyli miód z mniszka lekarskiego, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Miód mniszkowy sprawia, że rany się szybciej goją, wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny.

- lipowy
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe - ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy.

- gryczany
Działanie lecznicze rozpowszechnione jest na całym świecie choćby ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę, co wyróżnia miód gryczany na tle innych. Dzięki temu zalecany jest w dużej mierze osobom starszym, które skarżą się na problemy związane z układem krwionośnym np. na podłożu miażdżycowym. Cukry proste są bezproblemowo wchłaniane do krwioobiegu, a co za tym idzie, potrafią w niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Górują nad sacharozą faktem, iż wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu omijając wątrobę.

- akacjowy.
Miód akacjowy oraz wszelkie inne miody, posiadają wszechstronne zastosowanie w szczególności w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja częstszym zachorowaniom. Jego właściwości lecznicze są znane już od wielu lat i skutecznie wykorzystywane przy wzmacnianiu odporności.
Jednym z głównych właściwości miodów jest jego działanie antybakteryjne, które skutecznie wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym oraz ogranicza namnażanie się bakterii. Z tego też powodu stosuje się je z powodzeniem, jako składnik mikstury wzmacniającej.

Miody spadziowe

Miód leśny i spadziowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin i spadzi. Lokalizacja pasieki w Puszczy Solskiej w bezpośrednim sąsiedztwie Roztocza Środkowego, pozwala na korzystanie pszczołom z pożytków specyficznego ekosystemu leśno-łąkowego.

Miody z dodatkami

W ofercie miodów nektarowych znajdują się: z pyłkiem pszczelim, z propolisem, z mleczkiem pszczelim.

tel. 602 57 17 61 • e-mail: bolpol@bolpol.pl